Jeugd Strafrecht

Indien uw zoon of dochter een dagvaarding heeft ontvangen van het Openbaar Minsterie, of zich moet melden bij het openbaar minsterie voor een zogenaamde JOM-zitting, dan is er naar alle waarschijnlijkheid reeds een onderzoek naar uw kind geweest en is er aanleiding om uw kind voor de kinderrechter te dagvaarden. Nagenoeg alle zaken die als minderjarige zijn begaan, komen voor bij de kinderrechter.

Zeker bij minderjarigen is het altijd verstandig om voordat uw kind zich bij de politie moet melden, eerst contact met onze advocaten op te nemen. Uit ervaring blijkt dat de rechter de meeste waarde hecht aan de eerste afgelegde verklaring. De meeste verdachten weten dan niet wat zij moeten zeggen en weten vaak niet eens waar het over gaat. Het is voor een ervaren agent niet moeilijk om uw kind in die positie van alles en nog wat te laten verklaren. Mogelijk zit uw kind dan al enige tijd op het politiebureau vast en wil maar wat graag naar huis.

Daarnaast kunnen wij u voorbereiden op het verhoor bij de politie en aangeven waarvan u precies wordt verdacht en wat de wet nu precies aangeeft wat strafbaar is en vooral, wat niet. Vaak is deze grens niet duidelijk en alles wat er dan wordt gezegd, zorgt er alleen maar voor dat uw kind wordt veroordeeld. Een agent kan overigens alles wat hem wellicht vriendschappelijk wordt vertelt, in een ‘proces-verbaal van bevindingen’ opnemen. Ook dit kan een rechter als bewijs gebruiken.

Tegenwoordig wordt iedere veroordeling in het Justitieel Documentatieregister, het oude ‘strafblad’, opgenomen. Steeds vaker wordt dit register nog jaren later geraadpleegd door de overheid, werkgevers en moet u het vermelden bij het aanvragen van visa voor vakanties etc. Daarbij blijkt inmiddels dat een ‘simpele’ veroordeling grote gevolgen kan hebben. Regelmatig blijkt dat de overheid 8 jaar of langer terugkijkt en daardoor de baan niet doorgaat!

U kunt ons altijd laten bellen door de piketcentrale. Maak daar gebruik van en tot die tijd, zwijgen totdat u ons heeft gesproken! Want, zwijgen is goud, en spreken is zitten.