CBR

Het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) is een publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan welke door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu belast is met een verkeersveiligheidstaak: het beoordelen van de rijvaardigheid en medische geschiktheid van bestuurders en de vakbekwaamheid van professionals in transport en logistiek.

Vaak komt het voor dat wanneer u ten gevolge van een overtreding of een misdrijf in het kader van de Wegenverkeerswet 1994, niet alleen strafrechtelijk wordt vervolgd, maar ook in aanraking komt met het CBR. Zo kan u, naast bijvoorbeeld een taakstraf wegens het rijden met een te hoog alcoholpromillage in het bloed, van het CBR een educatieve maatregel opgelegd krijgen. Een van die educatieve maatregelen is het alcoholslotprogramma. Het doel van het alcoholslotprogramma is de gebruiker van het programma een verkeersveiliger bestuurder te maken, door te leren alcohol en verkeer te scheiden. U krijgt dan een alcoholslot ingebouwd in uw auto, waardoor u verplicht wordt te blazen alvorens de auto te starten.

Naast het autoslot, dient de bestuurder een verplicht motivatieprogramma te volgen. De kosten van dergelijke maatregelen kunnen zeer hoog oplopen, ondanks dat u verplicht bent mee te werken en u uw rijbewijs kan kwijtraken indien u niet meewerkt.

Doordat het CBR een bestuursorgaan is, zijn alle brieven van het CBR waar een beslissing in staat opgenomen die een rechtsgevolg beoogt, voor bezwaar en beroep vatbaar zijn zoals bepaald in de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Dat betekent dat wanneer u een brief krijgt waarin u bijvoorbeeld een educatieve maatregel krijgt opgelegd, uw rijbewijs ongeldig wordt verklaard of u medisch wordt afgekeurd, u daartegen in bezwaar kunt gaan en al dan niet in beroep kunt komen.

Let op! Er gelden in het bestuursrecht termijnen en 1 dag te laat wil ook daadwerkelijk zeggen dat u ook te laat bent!

Gelet op de hoge kosten die vaak gepaard gaan met de beslissingen van het CBR, luistert het (succesvol) bezwaar maken nauw. Wij staan u daar graag in bij; aarzel niet om contact met ons op te nemen.