Uitgenodigd op het politiebureau?

Indien u een uitnodiging krijgt om op het politiebureau langs te komen, dan kunt u mogelijk al uw rechten verspelen. U bent op dat moment namelijk ‘vrijwillig’ verschenen en de verbalisant hoeft u dan niet aan te houden en zelfs bij zeer ernstige verdenkingen geen piketmelding voor u doen. U krijgt dan dus geen juridische ondersteuning van een advocaat, terwijl u het mogelijk wel nodig heeft! Indien u echter niet op de uitnodiging ingaat en de politie komt u alsnog halen, dan wordt u wel aangehouden en krijgt u wel juridische bijstand!

Het OM zal het u later zelfs verwijten dat u vrijwillig bent verschenen zonder zelf juridische ondersteuning te zoeken. De Procureur-Generaal bij de Hoge Raad gaf zelfs aan dat u moet begrijpen dat het niet over koetjes en kalfjes zal gaan op het politiebureau, maar over de betrokkenheid bij enig strafbaar feit. Dat de politie hier wel erg ‘handig’ gebruikt maakt van (of zelfs misbruik), dat zag de Procureur-Generaal (natuurlijk) niet zo.

Steeds vaker worden wij gevraagd om bijstand te verlenen indien er een uitnodiging in de brievenbus valt. Dat is in alle gevallen een wijs besluit geweest, want die zaken zijn allemaal in de prullenbak van het OM beland.

Neem zo snel mogelijk contact op!