Cybercrime?

Reeds enige tijd geleden kreeg opsporingsland er een nieuw ‘Super’ opsporingsapparaat bij. Dat moest natuurlijk ook breed worden uitgemeten in de landelijke pers en zo geschiedt het ook. Het journaille in het kielzog en de camera’s gereed, spannend!

Vorige maand voerde de nieuwe Cybercrime politie de actie ‘Operation Power Off’ uit. Voor de operatie werkte de Nederlandse politie kennelijk onder het gezag van het Openbaar Ministerie samen met Engeland, Duitsland, Schotland, Australië, Canada, Italië, Spanje, Servië, de VS, Kroatië, Hong Kong, Europol en de Joint Cyber Action Taskforce.

Daarbij werd, volgens de Cyberpolitie, de grootste en bekendste ddos-dienst ter wereld offline gehaald. Namelijk Webstresser.org. Tijdens deze operatie zijn ook servers in beslag genomen. Na hierop gekeken te hebben wie er allemaal gebruik van deze diensten hebben gemaakt, worden zij (kennelijk) allemaal maar als verdachten gezien en als zodanig ook strafrechtelijk vervolgd.

Daarbij krijgt men dan vroeg in de ochtend de Cybercrime politie op de stoep en gelijk ook een heel camerateam van (AVRO/Tros) opgelicht.nl. Voor het huis van de verdachte wordt nog even een interview met de teamleider van Cybercrime afgenomen. ‘Shot’ van de straat en het huis etc. Entertainment en strafrecht gaan tegenwoordig hand in hand.

Privacy, schuldig, niet schuldig? Who cares…

Even recapituleren. De diensten van Webstresser.org waren op het moment van afnemen niet  illegaal of wederrechtelijk. Er zijn nog veel meer van dit soort aanbieders op het internet. Deze diensten konden onder andere worden afgenomen juist om te testen of websites bestand zijn tegen ddos aanvallen.

Dat was een van de – legale – diensten die je kon kopen, althans daar gingen heel veel mensen vanuit. Zij staan ook gewoon met naam en toenaam geregistreerd en betaalden gewoon netjes voor de geleverde diensten.

Iedereen die vijf minuten in het strafrecht werkzaam is, weet dat deze groep gebruikers in ieder geval niets opzettelijk gedaan zal hebben, want dan ga je niet met naam en toenaam en zonder iets te willen verbergen het internet op. Indien je hen dan toch vragen wilt stellen, waarom bel je diegene dan niet gewoon op om zich op het politiebureau te melden?

Vroeger had je een schandpaal, dit is veel mooier toch?

U bent geïnformeerd en gewaarschuwd!

Hein Dudink/Advocaat