Dwangsom van twee ton tegen Greenpeace terecht

De Amsterdamse bestuursrechter bepaalde onlangs dat de Nederlandse staat, Greenpeace terecht een dwangsom van twee ton heeft opgelegd ter voorkoming van een nieuwe actie van de organisatie (Rechtbank Amsterdam 3 juli 2013, AWB 12/5061).

De organisatie heeft in juni 2011 een actie georganiseerd waarbij 27 grote stenen en een aantal houten zeepaarden in de Noordzee werden gestort, om zo het behoud van biodiversiteit onder de aandacht te brengen. Voor het storten van stoffen in de Noordzee is een vergunning nodig, welke Greenpeace niet had en bewust niet heeft aangevraagd, uit vrees voor afwijzing. Destijds werd echter niet gelast dat Greenpeace de stenen uit de zee te zou moeten halen, maar wel werd ter voorkoming van een dergelijke actie, door de Staatssecretaris van Intrastructuur en Milieu, een dwangsom opgelegd van twee ton. Greenpeace was het daar – uiteraard – niet mee eens en heeft de rechtbank gevraagd dit besluit te vernietigen.

De rechtbank oordeelde dat, ondanks dat Greenpeace natuurstenen zou hebben gebruikt, het niet is toegestaan stenen noch hout in de zee te storten, ondanks het statement dat Greenpeace wilde maken. De rechtbank verklaarde de opgelegde last onder dwangsom niet onevenredig en derhalve is de last onder dwangsom terecht opgelegd.

Een nieuwe actie van Greenpeace waarbij ze iets in de Noordzee storten, zal vermoedelijk dus niet nog eens gebeuren…