Ouders vragen steeds vaker rechtsbijstand voor kinderen!

Het laatste jaar vragen ouders steeds vaker om rechtsbijstand voor hun kinderen indien zij worden gevraagd/opgeroepen om op het politiebureau te verschijnen. De ouders vertrouwen het simpelweg niet en zoeken hulp. Het uitnodigen op het politiebureau noemt de politie overigens ‘ontboden worden’. Dat klinkt als een bevel, waardoor er verwarring ontstaat. Je denkt dat je geen keuze hebt, maar de politie beschouwt je komst als ‘vrijwillig’.

Met als gevolg dat je wel verdachte bent, maar niet officieel aangehouden. In dat geval krijg je geen advocaat toegewezen die je kan adviseren en uitleggen wat er allemaal aan de hand is en wat jouw rechten zijn. Mag je zwijgen? Kan de politie je alsnog aanhouden en moet je dan blijven op het politiebureau? De Hoge Raad vindt deze handelswijze goed. Zij redeneert dat als u naar het politiebureau gaat, u moet begrijpen dat het niet om koetjes en kalfjes gaat. In de trant van: ‘Eigen schuld dikke bult…’

De ervaring leert echter dat veruit de meeste mensen niet eens weten wat het verschil is tussen het zijn van verdachte en worden aangehouden door de politie.

Inmiddels heeft een van de ouders aan wiens dochter rechtsbijstand werd verleend, het geld voor de verleende  rechtsbijstand  teruggekregen omdat de zaak van hun dochter werd geseponeerd door het OM. Er zat uiteindelijk niet ‘genoeg’ in de zaak om tot vervolging over te gaan. Daarop heb ik de kosten van mijn rechtsbijstand voor de ouders terug geclaimd en gekregen.

Vergeet hierbij niet dat alle  jeugdige ‘dommigheid’, tegenwoordig wordt opgeslagen en de minderjarige 8 jaar wordt nagedragen. Dus dom geweest op 16 jarige leeftijd, houdt in dat het aan je blijft kleven totdat je 24 bent. Ik ben nog opgegroeid met een draai om mijn oren en een punter onder mijn r..t.

Het is dus een feit dat een advocaat beter kan worden ingeschakeld om te voorkomen dan om te  genezen. Daarom wil het OM natuurlijk die advocaat niet bij het verhoor hebben en nodigt iedereen nu uit voor een zogenaamd ‘goed’ gesprek. Daarbij vaak wel de mededeling gevende dat als u niet komt, zij u komen halen.

U bent gewaarschuwd!