Wanneer ben je gebonden aan algemene voorwaarden?

Ben je een gebruiker van algemene voorwaarden, de welbekende ‘kleine lettertjes’? Weet dan dat deze niet altijd onverkort geldend zijn. Al met het tot stand komen van een overeenkomst tussen jou en de wederpartij – door aanbod en aanvaarding van dat aanbod –  is de wederpartij gebonden aan de door jou opgestelde voorwaarden: met het aanvaarden van jouw aanbod, aanvaardt de wederpartij ook jouw algemene voorwaarden. Zelfs als je weet of had moeten weten dat de wederpartij de inhoud van jouw voorwaarden helemaal niet kende! Algemene voorwaarden zijn dus vrij snel van toepassing op de door jou gesloten overeenkomsten met anderen.

Natuurlijk kan dat niet helemaal de bedoeling zijn; wat nu als je allerlei dubieuze bedingen hebt opgenomen in je algemene voorwaarden? Het zou vreemd zijn als jouw wederpartij zomaar gebonden is aan dergelijke bedingen terwijl hij daar niet nadrukkelijk mee heeft ingestemd.

De wet geeft daarom de wederpartij de mogelijkheid om een bepaald beding in de algemene voorwaarden ongedaan te maken (te vernietigen), indien het beding onredelijk bezwarend is, of wanneer de wederpartij onvoldoende gelegenheid is geboden van de algemene voorwaarden kennis te nemen.

Bovendien betekent dit, dat als je een overeenkomst met iemand sluit, je wel van tevoren de wederpartij moet hebben gewezen op jouw algemene voorwaarden; anders beroept de wederpartij zich op de mogelijkheid tot vernietiging van jouw beding. Ondanks dat je algemene voorwaarden dus snel geldend zijn, moet je zelf wel een beetje je best hebben gedaan om deze beschikbaar te maken voor de wederpartij!

De wet stelt dat je in ieder geval de algemene voorwaarden hebt verstrekt óf dat je de wederpartij bekend maakt dat de voorwaarden bij de Kamer van Koophandel gedeponeerd zijn en onder welk nummer. Als je dat laatste doet, vergeet er dan niet bij te vertellen dat je de voorwaarden op verzoek ook kosteloos naar de wederpartij zult verzenden. Het kan ook geen kwaad je algemene voorwaarden op je website te publiceren in een aparte link en/of daar naar te verwijzen in bijvoorbeeld de afsluiting van je e-mails.

Het bekend maken van algemene voorwaarden is echter een lastig punt bij mondelinge overeenkomsten. Hoe vaak kom het niet voor dat een offerte mondeling wordt besproken of bevestigd, terwijl nog niet naar de algemene voorwaarden is verwezen? In juli 2009 heeft de Rechtbank Rotterdam bepaald (Rechtbank Rotterdam, 8 juli 2009, NJF 2010, 21) dat als vast komt te staan dat de overeenkomst mondeling tot stand is gekomen, geen beroep kan worden gedaan op vernietiging van de voorwaarden wegens het niet ter hand stellen, omdat het ter hand stellen in dat geval geacht wordt redelijkerwijze niet mogelijk te zijn geweest. Natuurlijk is het mogelijk om even een exemplaar van je algemene voorwaarden te gaan halen en weer terug komt om de overeenkomst te sluiten, maar dat is een ongebruikelijke gang van zaken bij zakelijke transacties en dit zou het sluiten van overeenkomsten belemmeren.

Ook bij mondeling gesloten overeenkomsten kunnen je algemene voorwaarden dus bindend zijn voor de wederpartij, maar zorg wel dat je op andere wijze (zoals op je website, orderbevestiging, e-mailhandtekening) verwijst naar de toepasselijkheid van je voorwaarden, én dat ze op aanvraag kosteloos zullen worden verstrekt.

Wilt u meer informatie over algemene voorwaarden, welke bedingen onredelijk bezwarend zijn, of algemene voorwaarden laten opstellen? Neem dan gerust contact met ons op.